✘O✘O
about entry follow home

food service learning trip to melaka 24/1-26/1
Sabtu, 9 Februari 2013 • 1:53 PTG 0 PANDA
salam!

dah lama tak update blog kan...agak malas jugaklah nak update belog...so i just want to share about the trip..share gambar je lah..malas nak bebel..nanti panjang kot...hehe...tgklah..


 
ok muke poyo yang excited first time pergi melaka gan dak kelas..

otw ke melaka...haha..spooky face

bertolak dari u kol 9am biase lah janji melayu tak melayulah kalau dah plan tak lambat kan..so sampai melaka dalam ptg cm tu...sampai2 tak pi mane2..check in dulu..dekat kolej mamat eh lpelah yg kt uitm bandaraya gan kpmbm..haa...bru aku nmpk kpmbm tu dpn mte...ok lpekan..





itu dia Restoran Melayu Melaka dekat gan river cruise..sabo je nak naik boat tu..tapi..takde pon nk naik..so tgk je lahh..makanan dier...ok tak sedap..lepas makan kene pi homestay merlimau sebab kolej dier takde air..apola...50% lega 50% ala...tak dpt nak jalan2 dekat area situ sebab wani cakap bolehlah ade port lepak..smpai merlimau mmg bedebuk pengsan tido..kt sne tak amik gambo..mls aku..hp mhl sgt..

then esoknya pi hospital besar melaka,kilang dodol dan akademi alam..

 kilang dodol haji ideris tp mane haji ideris dalam ni?hehe.. kat sini sempat shopping2 dodol...paling penting aku kebas wajik sirat sebab aku suke bnde tu..nyum2..

 dekat HBM bagi taklimat pasal err...perkhidmatan makanan dorang...


dengar taklimat pengendalian makanan di hbm..kami harus berpakaian begitu sebab utk hygiene...ah bedal ahh..


dan kami sekarang di akademi alam ye...cukuplah yang blkg tu sbg bukti...eh bukan budak yg duduk tu...yg dier duduk tu dkt ape...ha..tu yg aku mksdkn sbb aku tak tahu nama dier mende ke aku lupe ingatan..

alam stand for Akademi Laut Angkatan Malaysia thats why we call it alam..msok2 alam je dah jakun tgk org berbaju putih koprat..haii..bosan aku..kalau pilot ye aku gedik gak tgk..meoww... ;) dkt alam mmg awesome dengar taklimat dier..pasal catering dekat kapal..gaji memang masyuk..tapi dorang memang utamakan lelaki ah kan sebab mental kuat dari pompuan..pompuan bole masok..tp msok ke office cm tu lah..kot..aku lupe..haha..belajar dkt alam 6bln lulus baru blh apply naik kapal..best giler..

and then malam aktiviti bebas..ape lagi..ke bandar lah tempatnyer..pergi mp,dp,jongker tu wajib..tapi jalan2 ke jongker lah paling lama..masing2 berpecah..aku,emel gan rain je..yang lain sempat naik taming sari walaupun dalam bas membebel gan rain nak naik taming sari last2 emel gan wani x bg..haha..cian aku pernah naik sekali je..ade yg naik beca lah..mahel..so pi jongker walk jual rain...haha..beli pon takoyakilah,kipaslah,spect lah,keycahin utk orglah...haha...hentam saja labu..pastu before ke jongker melantak sushi boat and pi etube house..kat cs ade kau tak nak pi mira..haha..lepas je puas jalan balik ke homestay utk hari last..

ok keesoaknnya,pi ke kilang inang2,gula melaka,dan last before balik dungun, ke air terjun gunung ledang..

 last day..sarapan..

 
di kilang gula melaka yang bosan nak mati..tak dengar pon ape org tu ckp..

dan di kilang inang2..sempat shopping sikit je sbb mama pesan inang2 byk kt uma..

tau tak inag-inang tu mende?inang2 tu sejenis makanan yang aslnya cam pulut dijemur then digoreng..mak inang dyang sultan melaka tak tahu nak namakan apende so dier namakan makanan yang dier tgh goreng tu inang2..inang2 ni cam keropok..boleh makan dgn sambal ke sos ke..eh bedal je aku ni..haha..

oklah itu je lah story2 dari trip tu...hehe..gambar ni cilok dari camera ima..hehe..








great moment with my dearest classmates ever! xoxo! :)