✘O✘O
about entry follow home

kunyah ais ^_^
Khamis, 8 November 2012 • 1:41 PG 0 PANDA
salam..

bertemu kembali di blog serba biru ini..i singing my bluee....huhu...ok kali ni citer psl ice..bukan ice dadah tuu...ni..ais kat atas...pehh..

seseorang akan ada habit maseng2..ade yg suke meratah milo cam mama aku..aku lak suke kunyah ais..sape suke put your hands up in the air...hoyeahh...aku suke giler kunyah ice...suke giler giler babi kunyah ais..pehhh kalah kunyah gula ke hape..ni paling best giler babi..tak tahu asl..

aku anak dentist padahal..ok..aku tak suke makan gula..suke makan aiskrim pon aku memilih..kalau rse nak makan,aku makan..bende manis aku tak suke makan..dah kire memang layak jd ank dentist..tp kdg2 penjagaan gigi tu kurenglah kan..ok aku admit...anddd the biggest is,kunyah ais tak boleh berenti...mak org pergigian, tapi aku tak bole berenti..haihh...makcik aku pon ade yg kunyh ais lg..tp tak habit cm aku..

aku suke kunyah ais since sekola lagi..mase form 4 rse..mase kecik ske..tp rse biase je..dier bile da beso perangai makin terok..start nak berjinak mase form 5..then mase matrik aku dh start beli ais then minum kat bilik dgn air 20sen..pstu bile kat uni..dah start terok..tak pengaruh sape2..mule2 aku suke isap ais je..nnt kan dier cair je dlm mulot cm wow best...pstu aku tgk mamalong aku kunyah ais..aku rse cm "why should i try?" pengaruh kan pengaruh..start dari situu..kunyah ais bagai nak giler..akak aku pon dulu before kawen ade habit cam tu..tapi dier tak terok..aku yg terokk..cm ne la nnt kalau aku ade anak kan?

bile aku bole berenti?ntahh..org ckp pengawalan diri tu penting..tapi aku pernah stop seminggu..then kunyah balik...haihh...lagi2 duduk rumah time cuti sem ginilah..dari rumah selalu byk ice,aku balik je selalu surut..sbb aku kunyh..dah macam keropok aku rse..mungkin dah kawen baru berenti??ihihi..

kdg2 siap boleh terliur kalau tgk sebaldi ais cm kat ats ni..kwn2 aku mmg dh knl gn aku as budak suke kunyah ais..dorang suke bg ice dekat aku..haha..paling tegar tak bagi ice,yam..haha..rmai yg dah nasihat aku..marah..tapii aku mmg nak stop..spe tk nk stop..tp tolong crkn habit baru aku yg bgs utk aku ketagih..dh try mcm2 utk suke mkn..tp ice jugAK aku cari...kdg2 tu tak kunyah ice,aku leh moody..emel lah paham..even aku menidakkan aku tak dpt ice aku jd mrh,tp mmg betol..dah cam org tk dpt dadah lak aku rse..terookkan??

mase period patut jgn minum sejuk..tp aku degil..dah lepas tu sakitlah jawabnyer sbb kunyh ais..bile dekat kedai makan,aku snggup pikir minumn yg tkkn buat ice cair cpt..ahaa..siap kdg2 kalau mkn kt kdai,aku order ais sahaja..kwn2 aku dh phm sgt..kadang2 tu biler dorang hulur ice,aku tolak sbb cm ok aku tk nk kunyh ais..skli dier boleh ckp "peh mira dah stop kunyh ais seh..xkn dh stop..kne puase ni..haha" tercbr keimanan aku as icer..haha.. peti ais dekat rumah aku tu rosk sbb aku ketok ais utk cair..sbb ais pintu tu susa nk tutup..so aku as the giler ice,mngusahakan supaya aku dpt kunyah ais..haha..penat bebel kat diri..tapi nafsu ais susa nak buang..aku rse nafsu ais dlm diri aku ni dh 80% hah..

psl bebelan mama?jgn cakap...byk kali dah menyumpah aku..tapi aku cam masok telinge kiri kua telinga kanan..dengar rase gerun..esok dh back to normall..haha..gigi padahl gigi blkg dah tk tersusun..dah rosk ckit act..dah lobang 1..aku diamkan je..gigi sakit..pon diam je..tp aku susa nak berenti...haihh..mengeluh ni mengeluhh..penat bebel kat diri sendiri tapi same je..baru aku paham smoker nak berenti merokok cam ne..tp aku versi lain..nak berentikan habit yg kurang bgs utk kesihatan gigi..kalau nak laki gigi lawa,gigi kau pon kena jaga mira oii..ni lah habit utk isi masa lapang dengan kunyah ais selain on9 smpai mati..haha..sampai mama ckp "biar dia kalau awak dah takde rase,baru awak tau" pon aku rase tak sedar ni..selalu kunyh blkg mama..tp mama tau..tp dier diamkan je..baru td aku kunyh dpn mama..tak memasal cr pasal kan..

habit aku selain ni,aku suke meratah susu tepung lg2 baby punye..xkn semate2 tu aku nk bli susu baby??giler ke...haii sape boleh tolong aku stopkan habit terok aku niii...pening4..sighh..bende ni je aku susa nk ubahh..

aku nak say TAK NAK KUNYAH AIS LAGI tp lom terlaksana lagi.. :( nak berenti tapi maseh tak mampu nak berenti kunyhh...saya pengunyh ais yg tegarr