✘O✘O
about entry follow home

ape aku masak ni??
Isnin, 23 Januari 2012 • 6:11 PTG 0 PANDA
usah ditye ape aku masak...hahah...aku xtaw ape nme dier...yg pntg aku wt utk kelas B mse tu..appetizer yg miss mel x puas hati...haha...ni aku wt balik kt uma...dier ala2 pizza pie la..ni yg aku msk utk cuti..hehe..ape yg dperlukn:

utk topping:

soft flour
majerin
salt to taste
2 eggs

utk inti:

1 biji garlic (chopped)
2 onion (chopped)
spinach (chopped)
bacon (diced)
cheese (gradder)
mushroom 1 tin (sliced)
1 fresh milk

utk inti ikot suke nk add on ape..cm bacon tuka sosej..nk ltk tuna pon ok..sdp..nk ltk tomato pon ok..

brdsrkn utk bpe org nk mkn kre served for how many la ala...cm tula..

method:
1.utk topping dier first cmporkn tepung gn majerin dlm bowl besa
2.cm kirai eh ape jdh natang nama dier smpai dier jd cm breadcrum (jgn lpe ltk salt)
3.pechkn tlur..pstu uli dier smpai jd dough..
4.simpn dlm chiller dlu buat bhn lain
5.utk inti..ikot cm mne yg tlh dimntion kt ingredients..yg mne perlu dsiapkn..
6.lps tu mixkn kesemuanya dan tuangkn fresh milk ke dlm bowl and kacau..
7.jgn lpe pnskn oven setkn mse 15mnt and 180 suhu..
8.lps semua dh sedia,kuakn dough dr chiller and gne pngulling kayu tu..pstikn ats dgn ketas mnyak dkt bwh permukaan and ats permukaan dough tu untuk sng diguling...(ayt x btl)
9.pastikan saiz dough diuli tu lbh dr bhn yg dgunekn cm klw gne loyang,pstikn lbh dr saiz..
10.tak lupe gak..permukaan bwh tu jgn biakn tebl..pstikn dier rata xde yg tebl sna sini..
11.ble da siap,ltk kt loyang btl2..then ble da siap utk dibkr,suhu dan masanya sama iaitu 180 suhu,15 minit..
12.selepas dibkr,pstikn toppingnya ok..and korang leh tuangkn utk inti kt ats permukaan pie yg dbkr tu...and bkr dlm suhu 40mnt suhu 180..

ok siap! :D

mistake aku dlm ape aku wt ni yg wt jd x sedp:
-telur trlbh wt 3 biji..(kot)
-gne susu cair (fresh milk xde! mak sdre aku suruh)
-permukaan bwh topping jd tebl (sbb x uli btl2..so jd x sdp)

mse aku wt utk appetizer bole thn ok..haha..okla thats it..klw x jd tu learn by mistake makes everything be okey..:)